Talvitapaaminen 3/2014

Talvitapaaminen 2014 (teksti: Armi Ylikorpi, kuvat: Timo Aho)

Kerhon tämän vuoden talvitapaaminen järjestettiin Tampereella, jossa mukavasti majoituimme rautatieaseman välittömään läheisyyteen.  Tapaamisen pääohjelmana oli paitsi kuulumisten vaihtaminen pitkästä aikaa, myös tutustuminen tieliikennemuseo Mobiliaan 15.3.2014 ja siellä samana päivänä yleisölle avautuneeseen ”Auto edessä, mökki takana” – näyttelyyn.

Mobilia

Kangasalalla sijaitseva Mobilia on tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo, jota ylläpitää Mobilia säätiö. Mobilian tehtävänä on suomalaisen tieliikenteen historian tallentaminen, tutkiminen ja esittäminen. Tehtävää hoidetaan tallentamalla materiaalia, tekemällä aiheeseen liittyvää tutkimustyötä, entisöimällä esineitä ja järjestämällä aiheeseen liittyviä näyttelyitä.

Mobilia säätiön on perustettu vuonna 1986 Lilja ja Olavi Sallisen toimesta. Olavi oli harrastanut museoautoja jo 1950-luvulta lähtien ja hän perustikin vuonna 1982 ensimmäisen automuseonsa Kangasalan Vehoniemenharjulle. Kaikki muistanevat Vehoniemen Automuseon. Nykyinen Mobilia syntyi Sallisen säätiön toimintaan liittyvien muutosten ja erilaisten museoiden yhteensulautumisen tuloksena. Kangasalan Kisarantaan muutettiin vuonna 1994.

Näemme aarteita

Ennen lähtöä päiväretkellemme kävelimme Tampereen keskustassa ihmettelemässä lauantaista menoa. Hämmästelimme mm. rakkauslukkoja Tammerkosken patosillalla ja kadulla vastaan tullutta liikkuvaa mainosta. Onneksi bussi tuli hakemaan meidät muualle.

Ryhmäämme oli Mobiliassa vastassa Petri Niemenmaa, jonka asiantuntevalla opastuksella sukelsimme museon uumeniin. Kierros aloitettiin museon kirjastosta, jossa aikaa olisi saanut vierähtämään tuntikausia. Hyllyille arkistoidut vanhat autoalan niteet kiinnostivat kaikkia todella paljon. Kirjastosta siirryimme sitten karanteenihuoneen kautta historiallisten ajoneuvojen ja esineiden pariin. Museoon saapuneet esineet joutuvat ensin olemaan noin kolme kuukautta karanteenissa, sillä museon herkät esineet eivät kaipaa seurakseen tuholaisia tai muita haitallisia asioita. Esineet siirretään talteen sen jälkeen, kun ne on todettu museokelpoisiksi.

Museon uumenista löytyy valtavasti erilaisia kulkupelejä vuosikymmenien ajalta polkupyörästä jättimäiseen tiejyrään. Museosta löytyy myös satamäärin erilaisia hakkuja, lapioita, kuokkia ym. tarve-esineitä jotka seisovat hiljaisina silkkipaperiin käärittyinä. Ne näyttivät kävijän silmään aavemaisilta. Ajoneuvohalleista löytyi myös linja-autoasemilla käytettyjä huonekaluja, jotka seisovat vierekkäin mitä ihmeellisimpien esineiden kanssa, kuten Ylen vanhan kameran.

Rally Hall of Fame                                                                                                   Mobiliasta löytyy maailman ainoa Rally Hall of Fame, joka on perustettu Timo Mäkisen ja Rauno Aaltosen aloitteesta. Hall of Famessa on esillä hienoja ralliautoja vuosien varrelta, jonka lisäksi sieltä saa tietoa eri henkilöiden saavutuksista rallin saralla koko maailmassa. Hall of Fameen nimetään vain uransa lopettaneita tähtiä, joko kuljettajia tai kartanlukijoita. Nimitykset Hall of Fameen tekee kansainvälinen valiokunta, jossa istuu mm. Michèle Mouton. Vuonna 2010 avattuun Hall of Fameen on tähän mennessä nimetty 14 henkilöä.

Rally Hall of Famen rinnalla on Mobilia Classics osasto, jossa on esillä 26 klassikkoautoa. Joukosta löytyy yksi kahdestatoista ensimmäisestä Suomeen vuonna 1950 tuodusta Kuplasta ja presidenttiemme käytössä ollut panssariauto.

Auto edessä, mökki takana                                                                                 

SF- Caravan ry:n juhlavuoden teemanäyttelyssä näkee läpileikkauksen karavaaniharrastukseen. Näyttelyssä on esillä sekä vanhaa että uutta kalustoa siten, että osaan vaunuista ja autoista pääsee myös sisään. Näyttelyyn on kerätty myös karavaanareiden eri asioihin liittyviä kommentteja, jonka lisäksi voit katsella vanhoja matkailusta kertovia filmejä. Vanhin taisi olla vuodelta 1918.

Nautimme museossa vielä kahvit ja tutkimme museokaupan tarjonnan. Totesimme Mobilian olevan todellinen aarreaitta.

Retken jälkeen suuntasimme katseemme kohti toukokuussa siintävää kerhon 5-vuotisjuhlaa, jota vietetään 23.-25.5.2014 Hietasaaressa Uuraisilla. Asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Kiitos Minnalle ja Samille Mobiliaretken järjestämisestä, Alpolle rauhallisesta ajosta ja Petri Niemenmaalle mahtavasta kierroksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SMV Caravan Team Finland