Matka munan juurille 2 3/2012

Matka alkulähteelle (teksti ja kuvat Terhi ja Harri Höglund). Kuvia klikkaamalla saat ne suuremmaksi.

Päätimme SMV -harrastajien (SMV Caravan Team Finland) kanssa kesällä 2011, että teemme matkan Örebrohon vaunutehtaalle. Ajankohdaksi valittiin seuraavan vuoden kevättalvi, näin saisimme uutta puhtia tulevaan sesonkiin. Ajankohdaksi päätettiin 16-18.3.2012. Samalla olisi mahdollisuus tavata kerhon jäseniä. Osa jäsenistä oli vieraillut tehtaalla jo aiemmin, mutta me muutaman muun pariskunnan kanssa olimme reissussa ensimmäistä kertaa.

Lähdimme matkaan iloisilla mielin Järvenpäästä. Meno Turkuun oli riehakas, sama iloinen tunnelma kuin aiemminkin tavatessamme. Jutut jatkuivat siitä, mihin kauden päättäjäisissä jäätiin. Ja miehet innostuivat jopa vaihtamaan reseptejä (no, pitää tarkentaa, että kyseessä oli salmiakkikossun valmistus). Naiset keskustelivat laatuajasta talleilla :). Oli todella mukava tavata porukka taas pitkän tauon jälkeen!

Laivamatka meni leppoisasti ja saatiin kuin saatiinkin pitkä pöytä alacarteen. Palvelu pelasi ja tarjoilija pysyi kärryillä vaikka haastetta riitti. Olimme kolmessa pöydässä joista jokainen oli alunperin tarkoittu neljälle. Kuten kuvasta näkyy osaamme tiiviin pakkaamisen

Tukholmasta Örebrohon oli matkaa n. 200 km ja sen taitoimme vajaassa kolmessa tunnissa. Kaikki olivat jännittyneitä matkan suhteen.  Löytyisikö vaunuun puuttuvia ja kaivattuja varaosia? Mutta ennen kaikkea, tulisiko tehtyä löytöjä – halvalla!

Ilma oli kolea kun pääsimme tehtaalle, mutta vastaanotto lämmin. Raimo oli iloinen vierailustamme.

Saimme myös käydä lämmittelemässä saunavaunussa. Se oli aika erikoinen kokemus. Tiedoksi vain kiinnostuneille, vaunu on tällä hetkellä myynnissä.

Vaunuja oli pihassa paljon ja erityisen tyylikäs oli vaunu vuodelta 1948, mikä oli kaikessa pienuudessaan alas laskeutuvine lattioineen ja hetekasänkyineen todella vaikuttava.

Tehdashallissa meidät vastaanotti lämmöllä ja tunteikkaasti Raimo Tunsved henkilökuntansa kanssa. He olivat todella iloisia kerhomme uudelleenvierailusta. Raimo kertoi, että toivoisi saada vierailustamme perinteen. Kyllä heistä oli varmaan erikoista saada taas bussilastillinen suomalaisia sinne vanhojen vaunujen alkulähteelle. Alkusanojen ja tervetuliaiskahvin jälkeen pääsimme itse asiaan. Jäsentemme vaunuthan ovat n. 40 – 50 vuotta vanhoja joten varaosien saaminen on hankalaa, ellei jopa mahdotonta. Nyt pääsimme penkomaan laatikoita, jotka pursusivat osia puretuista vanuista. Ja ainakin Terhi oli taivaassa!

Teimme paljon hyviä löytöjä. Onneksi olimme matkassa isolla linja-autolla, sillä mukaan tarttui ikkunoita, tiivisteitä, etuteltta ja jopa jääkaappi. Lisäksi mukaan tuli myös erinäinen määrä tarpeellisia pienosia, tarroja, merkejä, tyyppikilpiä yms. Jotta jaksaisimme penkoa oli tehtaan porukka vielä järjestänyt perinteisen ”korv med bröd” tarjoilun virvokkeiden kera.

Paluumatkalla pohdimme, että jospa palaisimme tehtaalle ensi kesänä vaunujen kanssa. Kuinka hienoa siitä tulisikaan. Katsotaan mitä yhdessä keksitään, olisi komeeta kurvata tehtaan pihaan pitkänä letkana.

Tässä vielä tehtaan porukka, poseeraavat kunnostetun ja myynnissä olevan vaunun edessä.

Lisää vaunujen historiasta täällä kerhomme omilla sivuillamme ja myös www.smvhusvagnar.se

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SMV Caravan Team Finland