Munakerho Fiskarsissa 3/2017

Kerho kokoontui talvitapaamiseen Fiskarsiin 17.-19.3.2017.

Fiskarsin ruukkimiljöö

Fiskarsin ruukki perustettiin jo vuonna 1649. Ruukkimiljöö on säilytetty lähes ennallaan ja se on itsessään jo nähtävyys.

Fiskars juhlii kuluvana vuonna 368 toimintavuottaan.

Kerholle oli lauantai-aamupäiväksi järjestetty opastettu retki Fiskarsin vesivoimalalle. Fredrik Ek esitteli vuonna 1941 rakennetun voimalan toimintaa ja kertoi sen massiivisista kunnostustyöistä. Voimala toimi sähköntuottajana yhtäjaksoisesti vuodesta 1941 vuotaan 1991 saakka, jonka jälkeen se seisoi lähes kaksikymmentä vuotta toimettomana.  Voimalan kunnostustyöt veivät lähes kolme vuotta, mutta nyt voimala toimii taas. Näimme kuinka voimala ajettiin alas ja käynnistettiin uudelleen tuottamaan sähköä lähiympäristölle.

Vesivoimalan jälkeen tutustuimme Fiskarsin putiikkien ja ravitsemusliikkeiden tarjontaan; useimmat paikat olivat talvikaudesta huolimatta avoinna.

Rekolan Panimo ja Ägräs Distillery

Iltapäivällä keräännyimme Fiskarsiin muuttaneelle Rekolan Panimolle; panimo on käyntimme jälkeen vaihtanut nimekseen Fiskarsin Panimo. Samoissa tiloissa toimii myös Ägräs Distillery.

Olutmestari Topi Pakarinen esitteli meille panimon toimintaa ja kertoi samalla panimon tulevaisuuden suunnitelmista. Pääsimme esittelyn lomassa nuuhkimaan ja maistelemaan eri mallaslaatuja.

Jenni Danielsson puolestaan esitteli meille Ägräs Distilleryn toimintaa. Tislaamon nimi tulee muuten Mikael Agricolan epäjumalien luettelosta. Ägräs oli karjalaisten monipuolinen sadon ja kasvillisuuden haltija.

Tislaamo on jo valmistanut akvaviittia sekä kansainvälisesti palkittua giniä. Viskin ystäville tiedoksi, että kyseistä juomaa joudutaan odottelemaan vähintään neljä vuotta.

Esittelyiden jälkeen pääsimme vielä tutustumaan oppaan kera panimon ja tislaamon tuotteisiin.

Tutustuminen talviseen puulajipolkuun sunnuntaina

 Talvi yllätti kerhon sunnuntai-aamuna, jolloin osa porukasta oli epäuskoisena herännyt aura-auton jyrinään. Fiskars oli yön aikana muuttunut postikorttimaisemaksi.

Ohjelmaan ei sunnuntaiksi oltu merkitty muuta kuin ”aamiainen ajan kanssa”, mutta osa porukasta päätti aamupalan jälkeen lähteä oma-aloitteisesti tutustumaan puulajipolkuun. Polulla on 23 etappia ja jokaisella etapilla eri puulaji bongattavana. Puiden tunnistamista haittasi se, ettei niissä ollut lehtiä vihjeenä.

Muistaako muuten joku, että Suomen luontoon kuuluu sellainenkin puu kuin saarni?

Puulajipolun upein nähtävyys on ruukin kanssa samanikäinen 368 -vuotias tammi, joka seisoo Fiskarsin kartanon takana olevassa puistossa katsoen ylväästi alas ruukkiin.

Puulajipolku kiertää kylän ja nousee yhdessä kohtaa Lippukalliolle noin 70 metriä merenpinnan yläpuolelle. Näkötornista avautuivat hienot maisemat.

Vuoden muut tapaamiset

Kuluvan vuoden kesämiitti järjestetään 16.-18.6.2017 Koivulehdossa Alajärvellä.

Talvitapaamisessa läsnä olleet kerhon jäsenet päättivät siirtää syysmiittiä viikolla eteenpäin, eli syysmiitti järjestetään 25.-27.8.2017 jossain päin Pirkanmaata.

Molemmista miiteistä tulee lisätietoa myöhemmin.

Kiitos Timo Aholle, Mari Nevalalle ja Juha Kuroselle viikonlopun ohjelman järjestämisestä.

teksti: Armi Ylikorpi

kuvat: Timo Aho, Armi Ylikorpi

SMV Caravan Team Finland