Rekolan Panimo talvitapaaminen 3/2013

Rekolan Panimo- keidas Mäntsälässä

(teksti: Armi Ylikorpi, kuvat: Timo Aho, Armi Ylikorpi)

Kerhon talvitapaaminen järjestettiin tänä vuonna 2.3.2013 tutustumismatkana Mäntsälässä sijaitsevaan Rekolan Panimoon.

Panimo on valmistanut olutta vajaan vuoden verran ja sinä aikana saanut jakelualueensa laajennettua jo Oulua myöten.  Panimon valikoimaan kuuluu tällä hetkellä kuusi erilaista vaihtoehtoa, joista vahvin olut on vapun tienoilla tulossa markkinoille. Panimon suunnitelmissa on lisätä valikoimaa vielä ainakin muutamalla uudella tuotteella.

Oluen valmistus on paitsi tarkkaa puuhaa, myös aikaa vievää. Tuleva olut käy ensin läpi vettä, mäskiä, humalaa ja keittämistä sisältävän prosessin, jonka jälkeen se siirtyy käymistankkeihin. Olut muhii tankeissa vahvuudesta riippuen neljästä viikosta kahteen kuukauteen. Unohtamatta, sitä, että esim. inkiväärin makuiseen olutsatsiin kuoritaan prosessia varten noin viisi kiloa inkivääriä, jonka jälkeen se pienitään sopivaksi.  Ei sekään ihan hetkessä käy.

Käymisastiassa olevasta tuotteesta otetaan välillä näytteitä, jotta sen valmistumista voidaan seurata säännösten vaatimalla tavalla.

Olueen valmistuttua ja sen maun ollessa sopiva, siirretään valmis juoma pullotettavaksi pullotuskoneelle. Pullotuskone voi syöttää pulloja jopa 6.000 pullon tuntivauhdilla. Pullojen siirtäminen koreihin vaatii siinä vaiheessa jo todella ripeää henkilökuntaa.

Panimotoimintaa voi sanoa globaaliksi siinä mielessä, että maltaat, koneet, etiketit, pullot ym. valmistumisessa tarvittavat tavarat tuleva eri puolilta Eurooppaa. Laitteiden korjaajat tulevat niin ikään muualtakin kuin Suomesta, silloin kun esim. käymistankkiin tulee vikaa ja tuotanto kärsii.

Oluen valmistumisprosessia koskevan luennon jälkeen pääsimme myös maistelemaan panimon tuotteita. Kansainvälisen tapaamisen treffioluen valinta ei ollut aivan yksinkertainen, sillä jokainen eri vaihtoehto sai kannatusta. Saimme kuitenkin lopulta tehtyä kaikkia tyydyttävän päätöksen.

Talvitapaamisessa päätettiin myös, ettei erillistä kesätapaamista tänä vuonna järjestetä. Ruotsin reissuun kun ei ole kuin noin 100 vuorokautta. Syystapaamisen paikasta ja ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin.

Kiitos Terhille ja Juhalle mielenkiintoisesta panimoretkestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SMV Caravan Team Finland